Haza > hírek > Tartalom

Szőlő táplálkozás - táplálkozás felszívódása 2

Apr 25, 2016


A tápanyagok rendelkezésre állását / felszívódását befolyásoló tényezők


A tápanyagok talajból való hozzáférhetőségét számos tényező befolyásolja, és ezeket a tényezőket két csoportba sorolják:

1. Környezeti tényezők

2. Edafikus tényezők


1. Környezeti tényezők: A környezet az éghajlat és az abiotikus tényezők összetétele, amelyek befolyásolják a növény túlélését, növekedését és fejlődését. A szőlő a környezeti elemek nunberjébe reagál, beleértve a napsugárzást, a hőmérsékletet, az esőzetet, a páratartalmat, a szélt, a szezont stb.


A különböző környezeti feltételek befolyásolása a tápanyagok elérhetőségére

Környezeti elemek Mn Cu Zn Fe S Mo mg
Hideg N
N N

N
Root asphyxia N
N N

N
Aszály N


N N
Túlzott napfény hatás


P N

Rosszul levegőztetett talaj


N


N: Negatív reakció P: Pozitív reakció


2. Edafikus tényezők

A tápanyag rendelkezésre állása és ellátása nemcsak a talajban található tápanyagok mennyiségétől, hanem számos tényezőtől is függ: szerves anyag, mikroorganizmus aktivitás, szerkezet, textúra, nedvességtartalom, pH és termékenységi állapot.

A talaj szervesanyag-tartalma: A C: N arány a talaj termékenységi állapotát jelzi. A talajok C: N aránya kb. 10: 1. Ez azt jelenti, hogy a talaj 10 egység szén-dioxidot és 1 nitrogén-nitrogént tartalmaz. Ha a talajban a könnyen elbomló anyag, például a fehérje (alacsony C, N arány) nagyobb koncentrációban van, akkor a tápanyagok elérhetősége nagyobb lesz a ligninnel (C: N arány) szemben, mint a szerves anyag.