Haza > hírek > Tartalom

Szőlő táplálkozás - Táplálkozás felszívódása 1

Apr 25, 2016


A növények a tápanyagokat leginkább a talajból gyökerezik, és elnyelik a leveleken alkalmazott tápanyagokat is. Összességében a gyökerek felszívódása jelenti a tápanyagok táplálékba jutásának fő útját. Ehhez a talajnak minden tápanyagot pontosan azon kémiai formákban kell elhelyeznie, amelyekben a gyökerek szeretnék őket.


A leveles táplálkozás eredményeképpen a leveleken levő levelek szén-dioxiddal történő ellátása általában stabilabb, mint gyökeres táplálkozás útján. A fotoszintézis fényt, hőt, páratartalmat és elegendő mennyiségű tápanyagot igényel. A fenti tényezők, valamint a növények biológiai jellemzői és állományuk vastagsága határozza meg a folyamat intenzitását vagy sebességét.


A többi növényhez hasonlóan a szőlő a legtöbb tápanyagot is magába szívja. Azonban bizonyos mennyiségű tápanyag felszívódhat vegetatív részeiben is. Az ionok hatékony és megszakítás nélküli felszívódása növényi gyökerekkel, az ionoknak néhány érintkezésbe kell kerülniük a gyökérfelületekkel. Elsősorban háromféle mód van arra, hogy az ionok a talaj felszínéhez érjék a gyökérfelületet.


1) Gyökér lehallgatás

2) Az ionok diffúziója

3) tömegáramlás