Haza > hírek > Tartalom

Az aminosav előkészítése

Oct 09, 2017

Az aminosav egy olyan vegyület, amelyben a karbonsav karbonilcsoportján lévő hidrogénatom aminocsoporttal van helyettesítve, és az aminosavmolekula mind az aminocsoportot, mind a karboxilcsoportot tartalmazza. A hidroxisavhoz hasonlóan az aminosavak a szénláncon lévő aminocsoportok eltérő pozíciói szerint α-p-, y -... w-aminosavakra oszthatók, de a hidroxisav hidrolízisével kapott aminosavak a fehérjék egyaránt α-aminosavak. Mindössze húsz faj van, ezek a fehérjéket alkotó alapegységek.

Az aminosavak az alapanyagok, amelyek az állatok takarmányozásához szükséges fehérjéket alkotják. Bázikus aminocsoportot és savas karboxilcsoportot tartalmazó szerves vegyület. Az aminocsoport az α-szénhez kapcsolódó a-aminosav. A fehérjét alkotó aminosavak többsége a-aminosavak.

Az aminosavak az emberi szervezetben az anyagcserén keresztül a következő hatásokkal járhatnak: ① szintetikus szövetprotein; ② savakká, hormonokká, antitestekké, kreatinokká és más ammónia-anyagokká; ③ a szénhidrátok és zsírok; ④ a szén-dioxid és a víz és a karbamid oxidációja, energiát generál

Aminosavak a színtelen testhez, olvadáspontja több mint 200 ° C, magasabb, mint a szerves vegyületek átlagos olvadáspontja. a-aminosav, édes, keserű, friss 4 különböző íz. A glutaminsav-mononátriumsó és a glicin a legnagyobb mennyiségű ízesítő. Az aminosav általában vízben, savas oldatban és lúgos oldatban oldódik, oldhatatlan vagy enyhén oldódik etanolban vagy éterben és más szerves oldószerekben. Az aminosavak vízben való oldhatósága nagyon eltérő. Például a tirozin oldhatósága a legkisebb. 25 ° C-on a tirozin csak 0,045 g 100 g vízben oldódik, de a tirozin forró vízben való törölközőben való oldhatósága nagy. A lizin és az arginin gyakran hidroklorid formájában léteznek, mert vízben könnyen oldódnak, mivel a deszkeszkálás és a kristályok nehezen képződnek.

(1) szín és szín A különböző közös aminosavak könnyen válnak színtelen kristályokká, az aminosavak szerkezete miatt a kristályalak változhat. Mint például a L-glutaminsav a négy oszlop hengeres kristály, D-glutaminsav gyémántszerű kristály.

(2) az olvadáspont olvadáspontja aminosav kristályosodása magas, általában 200-300 ° C, sok aminosav az olvadáspont közelében vagy annak közelében amin és CO2 lesz.

(3) oldhatóság A legtöbb aminosav feloldható vízben. Különböző a különböző aminosavak vízben való oldhatósága, például lizin, arginin, a prolin oldhatóság nagyobb, tirozin, cisztein, hisztidin oldhatóság nagyon kicsi. Különböző aminosavak oldhatók erős lúgos és erős savakban. De az aminosavak oldhatatlanok vagy enyhén oldódnak etanolban.

(4) az aminosavak íze és származékai bizonyos ízérzéssel rendelkeznek, például savas, édes, keserű és így tovább. A faj íze és az aminosavak típusa, háromdimenziós szerkezet. A háromdimenziós struktúrából általában a D típusú aminosavak édesek, a megfelelő L-típusú aminosavaknál magasabbak.

(5) A különböző könnyű aminosavak UV-abszorpciós jellemzői a látható fényben nincsenek abszorpciós kapacitással. De a tirozin, a triptofán és a fenil-alanin az ultraibolya térségben nyilvánvaló fényelnyelési jelenséggel rendelkezik. És a legtöbb fehérje tartalmazza ezt a három aminosavat, különösen a tirozint. Ezért a fehérjetartalmat mennyiségi úton 280 hm hullámhosszon UV-abszorpciós jellemzővel lehet kimutatni.

Az aminosavak előállítása

szintézis

A proteint alkotó aminosavak többségét az Embden-Meyerhof útvonalon biokémiai úton szintetizálják a citromsav közbenső termékkel. Kivételt képeznek az aromás aminosav, a hisztidin, az eritro-4-foszfát pentóz-foszfát-pentóz köztitermékének korábbi bioszintézise, ​​melyet ATP szintetizál foszforsav-ribóz-pirofoszfáttal. A mikrobák és növények szintetizálhatják a szervezet összes aminosavát, az állatoknak az aminosav egy része nem állítható elő in vivo (esszenciális aminosavak). Az esszenciális aminosavak általában szénhidrátokkal metabolizálódnak, és több mint 14 enzim szükséges a bioszintézishez, a nem-esszenciális aminosav szintézishez több lépcsős reakcióval (6 vagy több lépés), és az esszenciális aminosavak szintézise többet igényel, körülbelül 60 féle az érintett enzimek közül. Bioszintetikus aminosavak, a nyersanyagok fehérje szintézisén túl, valamint az alkaloidák, lignin és más szintetikus anyagok előállítására. Másrészről az aminosav az élő szervezetben elbomlik, mert a keto-sav képződik aminosav-eltolódással vagy oxidációval, vagy dekarboxileződéssel egy amin